Gratis verzending vanaf 100 euro
Veilig Bestellen - Webshop Keurmerk
Top Kwaliteit en zeer Duurzaam
Webwinkel KeurmerkFietsStoeltjes Blog
0
0
Gratis verzending vanaf 100 euro
Veilig Bestellen - Webshop Keurmerk
Top Kwaliteit en zeer Duurzaam

Door Danielle van de Vlag (Puur van Geluk)

Fietskrat of fietsmand voorop je fiets wel of niet doen?

Je ziet veel volwassenen en kinderen fietsen met een fietskrat of fietsmand op hun fiets. Ideaal om je spullen op te bergen, zodat je je handen vrij hebt en aan het stuur kunt houden. Maar is het wel zo handig als het lijkt en fiets je veilig met een fietskrat of fietsmand op je fiets? Fietskrat voorop je fiets wel of niet doen? We leggen het je uit.

 

Ideaal om spullen op te bergen

 

Een fietskrat of fietsmand kan handig zijn als je regelmatig boodschappen doet of spullen moet vervoeren. Het biedt extra ruimte en maakt het gemakkelijker om spullen mee te nemen onderweg. Je hebt keuze uit kunststof fietskratten, houten fietskratten en fietsmanden.

 

Gewicht en balans

 

Houd er wel rekening mee dat het toevoegen van een krat of mand het gewicht van je fiets verandert. Al het gewicht zit voorop je fiets en dit kan van invloed zijn op de balans en de manier waarop je fiets rijdt. Zorg er liever voor dat je het gewicht gelijkmatig verdeelt om stabiliteit te behouden. Kies als tegenhanger bijvoorbeeld voor fietstassen achterop, zodat het gewicht beter verdeelt is.

 

Stijl, maar ook praktisch

 

Sommige mensen geven de voorkeur aan een strakke en minimalistische uitstraling op hun fiets met een kleine krat of mand, terwijl anderen het praktische aspect belangrijker vinden en liever een fietskrat of fietsmand kiezen met een groot volume. Bedenk welk uiterlijk het beste bij jouw smaak past en wat je allemaal wilt vervoeren op de fiets.

 

Fietsactiviteiten

 

Bedenk voor welke ritten je de fiets gebruikt. Als je de fiets voornamelijk gebruikt voor sportieve activiteiten of lange afstanden, wil je misschien geen extra gewicht toevoegen vanwege de zwaarte. In zulke gevallen is het handiger om alleen essentiële uitrusting mee te nemen in bijvoorbeeld een rugtas.

 

Bevestigingsmethode

 

Gebruik je een fietskrat of fietsmand voorop je fiets, zorg er dan voor dat je een stevig bevestigingssysteem gebruikt om het krat of de mand op je fiets te monteren. Dit kan variëren afhankelijk van het type fietskrat of fietsmand en de fiets zelf. Er zijn verschillende bevestigingsopties beschikbaar, zoals beugels, riemen of klemmen.

           

Fietsveiligheid

 

Let erop dat het zicht op je fiets niet wordt belemmerd door het krat of de mand en eventuele uitstekende voorwerpen. Zorg ervoor dat je nog steeds veilig kunt fietsen en goed kunt zien wat er om je heen gebeurt.

 

Voordelen van een fietskrat of fietsmand op je fiets

 

Naast de bovengenoemde punten, hebben fietskratten en fietsmanden nog meer voordelen. We sommen ze voor je op.

 

  • Je kunt gemakkelijk spullen kwijt in een fietskrat of fietsmand, zonder dat je spullen vast moet houden in je handen of aan het stuur moet hangen.
  • Je hebt geen fietstassen nodig om je spullen op te bergen. Kinderen vinden fietstassen vaak minder mooi/hip dan een fietskrat of fietsmand.
  • Je hebt altijd zicht op je spullen in het krat of de mand voor je.
  • Je kunt je fiets gemakkelijk pimpen door de fietskrat of fietsmand gezellig te maken met een bloemenslinger. Zo val je ook beter op in het verkeer.
  • Tegenwoordig zijn de fietskratten en fietsmanden gemaakt van duurzame materialen, waardoor ze lang meegaan.
  • Met een fietskrathoes houd je de spullen in de krat droog

 

Nadelen van fietskratten en fietsmanden

 

Er zitten ook een aantal nadelen aan fietskratten en fietsmanden op je fiets. Ook deze sommen we voor je op.

 

  • Het gewicht zit allemaal op een plek, waardoor de fiets zwaar beladen is op dat punt.
  • Het stuurt zwaarder en als je onverwacht moet uitwijken, kan de zwaarte invloed hebben op de snelheid.
  • Je evenwicht wordt op de proef gesteld door een zwaar beladen fietskrat of fietstas.
  • Je fiets kan eerder omvallen met veel gewicht op een punt.

 

Hoe bevestig je een fietskrat of fietsmand?

 

Bevestig de fietskrat of fietsmand op de voordrager van je fiets met de bevestigingsopties, zoals beugels, riemen en klemmen die erbij horen. Heb je geen voordrager, dan is deze los bij te bestellen en gemakkelijk te monteren, tenzij een voordrager niet op je fiets past. Maak het fietskrat of de fietsmand extra stevig vast met tie-wraps. Controleer ook regelmatig of de bevestigingen nog goed vastzitten, om te voorkomen dat de fietskrat of fietsmand met lading gaat schuiven. Dit is tevens belangrijk voor de veiligheid op de weg.

 

Tot slot

 

Kortom, het bevestigen van een fietskrat is een persoonlijke keuze en hangt af van je behoeften en voorkeuren. Als je van plan bent om een fietskrat toe te voegen, zorg er dan voor dat het veilig en stevig is bevestigden overweeg de praktische aspecten die bij jouw fietsgebruik passen.

 

>>> Lees ook: Veilig de weg op in herfst: Tips om grip te behouden op gladde wegen door bladeren

 

 

Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren en voor gepersonaliseerde google advertenties. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »