Gratis verzending vanaf 100 euro
Veilig Bestellen - Webshop Keurmerk
Top Kwaliteit en zeer Duurzaam
Webwinkel KeurmerkFietsStoeltjes Blog
0
0
Gratis verzending vanaf 100 euro
Veilig Bestellen - Webshop Keurmerk
Top Kwaliteit en zeer Duurzaam

Door Danielle van de Vlag (Puur van Geluk)

Wat kun je doen als je kind niet wil leren fietsen?

Leren fietsen is een spannend avontuur voor kinderen, maar ook voor ouders. Sommige kinderen vinden het zelfs zo spannend dat ze er angstig van worden. Maar leren fietsen is natuurlijk wel heel belangrijk, zeker als ze ouder worden en zelf de weg op willen gaan. We hebben enkele tips voor je om je kind te helpen bij het overwinnen van de angst en het leren fietsen leuker te maken, om straks je kind veilig te laten fietsen op straat.

 

Op eigen tempo

 

Onthoud goed dat ieder kind dingen leert op zijn of haar eigen tempo. Waar het ene kind het leren fietsen zo onder de knie heeft, is het voor een ander kind iedere keer een angst om tegenop te zien. Het is daarin vooral belangrijk om niet te veel druk uit te voeren bij je kind. Laat je kind rustig wennen aan het idee en forceer niets. Zet de fiets van je kind bijvoorbeeld in de tuin, zodat je kind elke keer zelf de fiets kan zien, voelen en misschien zelfs uitproberen. Neem de tijd!

 

Motiveer je kind

 

Probeer het leren fietsen leuk en luchtig te maken voor je kind. Geef je kind complimenten en moedig kleine successen aan om het zelfvertrouwen van je kind op te bouwen. Positieve benadering doet wonderen en op deze manieren kun je het leren fietsen positiever maken:

 

  • Neem je kind mee naar zijn of haar favoriete park om een rondje te oefenen.
  • Of kies een rustige plek uit waar geen verkeer komt.
  • Beloof een lekkere traktatiena een succesvolle oefensessie.
  • Ga samen iets leuks doen na een rondje oefenen.
  • Plak een sticker na elke oefensessie en laat je kind een sticker uitzoeken.

 

Zijwieltjes installeren

 

Sommige kinderen fietsen zo zonder zijwieltjes weg, waar andere kinderen de balans en coördinatie nog helemaal niet onder de knie hebben. Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar om het leerproces te vergemakkelijken en het vertrouwen van je kind te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan zijwieltjes, deze kunnen net dat beetje extra vertrouwen geven om te blijven oefenen. Is je kindje nog te klein om op de fiets te oefenen, dan kun je beginnen met een loopfiets.

 

Draag beschermende kleding en accessoires

 

Is je kind vooral bang om te vallen en durft hij of zij daardoor niet te leren fietsen? Laat je kind beschermende kleding en accessoires dragen, zoals een fietshelm, kniebeschermers en polsbeschermers. Dit geeft een gevoel van veiligheid en kan soms net dat ene zetje zijn om met meer zelfvertrouwen te leren fietsen. Geef je kind ook geborgenheid en een veilig gevoel door zelf mee te rennen en je kind vast te houden waar nodig. Zo maak je het leren fietsen een stuk leuker.

 

Leren fietsen is belangrijk om te kunnen komen in het verkeer. Het is goed om er op tijd mee te beginnen, zodat kinderen inzicht in het verkeer krijgen. Het is vooral belangrijk om geduldig te blijven en je kind te ondersteunen en de veiligheid te bieden tijdens het leren fietsen.

 

Lees ook: Wanneer mag je kindje mee op de fiets en waar moet je aan denken?

 

 

Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren en voor gepersonaliseerde google advertenties. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »