Gratis verzending vanaf 100 euro
Veilig Bestellen - Webshop Keurmerk
Top Kwaliteit en zeer Duurzaam
Webwinkel KeurmerkFietsStoeltjes Blog
0
0
Gratis verzending vanaf 100 euro
Veilig Bestellen - Webshop Keurmerk
Top Kwaliteit en zeer Duurzaam

Door Danielle van de Vlag (Puur van Geluk)

Wanneer mag je kindje mee op de fiets en waar moet je aan denken?

Fietsen in de buitenlucht is heerlijk en we doen dit ook regelmatig met het hele gezin. Maar wanneer is het veilig en verantwoord om je kindje mee te nemen op de fiets?

Vanaf welke leeftijd kan het en waar moet je allemaal aan denken voordat je samen de fiets opstapt? We helpen je op weg met de tips en adviezen in dit blog. Lees en laat je inspireren!

 

  1. Ontwikkelingsfase van je kindje

Het is belangrijk dat je kindje voldoende kracht in de nek heeft om het hoofdje zelfstandig omhoog te houden. Meestal is dit het geval tussen de 8 en 12 maanden, maar het is afhankelijk van de ontwikkelfase van je kindje. Daarnaast is het belangrijk dat je kindje zelfstandig goed kan zitten, zonder hulp nodig te hebben. Als je kindje dit allemaal nog niet kan, dan is het niet de tijd om je kindje mee te nemen op de fiets.

 

  1. Kies het juiste fietsstoeltje

Er zijn twee soorten fietsstoeltjes beschikbaar: een fietsstoeltje voorop en achterop.

 

  • Fietsstoeltjes voorop: zijn pas geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 9 maanden, wanneer ze zelfstandig kunnen zitten. Je kunt je kindje tot ongeveer 2-3 jaar of tot een gewicht van ongeveer 15 kilogram op het voorzitje laten zitten. Het voorzitje wordt aan het stuur of aan de stuurpen bevestigd. In een voorzitje kan je kindje lekker vooruit kijken en jij als ouder hebt goed zicht op je kindje.
  • Achterzitjes: zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 1 jaar of als ze te groot of te zwaar zijn geworden voor het voorzitje. Tot ongeveer een leeftijd van 6-7 jaar of tot een gewicht van ongeveer 22 kilogram kan je kindje in het achterzitje zitten. Het achterzitje wordt aan de bagagedrager of het frame van de fiets bevestigd.

 

  1. Safety first

Het is natuurlijk van uiterst belang dat je je kindje veilig vervoert op de fiets. Let daarom bij aanschaf van een fietsstoeltje op dat het stoeltje voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Daarnaast moet het fietsstoeltje stevig zijn en moeten er gordels en voetensteuntjes aanwezig zijn. Let daarnaast op de volgende punten:

 

  • Zorg dat je kindje een goed passende fietshelm Dit beschermt je kindje extra tegen hoofdletsel bij een val of ongeluk. Lees ook: waarom is het dragen van fietshelmen voor kinderen belangrijk?
  • Ga je voor het eerst met je kindje op de fiets? Bouw het dan rustig op, rij voorzichtig en fiets niet te hard. Het gaat om de beleving onderweg, niet om de snelheid. Je kindje moet ook wennen aan alle indrukken onderweg, dus kies niet voor hele drukke fietspaden.
  • Zorg dat je goed zichtbaar bent op de fiets. Controleer de fietsverlichting en draag reflecterende kleding en helmen, zodat je extra goed opvalt.

 

  1. Comfort op de fiets

Het is belangrijk dat je kindje voldoende comfort krijgt wanneer hij of zij op de fiets zit. Dit kun je op de volgende manieren doen:

 

  • Een lekker zacht kussentje in het fietsstoeltje biedt je kindje volop comfort tijdens fietsritten.
  • Zorg voor een windscherm wanneer je kindje voorop de fiets zit. Zo krijgt je kindje niet volop de wind in het gezicht.
  • Is het koud, dan kun je nog kiezen voor een warm dekentje.
  • Bij nat en koud weer zijn accessoires zoals regenkleding of een voetenzak handig, waar je kindje onder of in kan zitten.Zo blijft je kindje droog en warm.

 

Het fietsen met je kindje voorop of achterop is een beleving op zich. Zorg dat je goed voorbereid de fiets opstapt en denk altijd voordat je vertrekt aan de veiligheid. Zo wordt een fietstocht een veilige en plezierige ervaring, voor jou en je kindje.

 

>>>Waar let je op bij het kopen van een fietsstoeltje?

Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren en voor gepersonaliseerde google advertenties. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »